całka
Dominik: | | dx | |
∫ |
| t=1/x x=1/t dx=−1/t2 |
| | x√10x−x2 | |
z=10t−1
dz=10dt
dz/10=dt
no i dalej to już wiadomo
dobrze ja robie tą całkę

?
11 mar 22:12
ZKS:
Najlepiej jest samemu policzyć całkę, a następnie pochodną wyniku i zobaczyć, czy
dostaniesz to samo co pod całką.
11 mar 22:16
Dominik: No i w tym problem że nie wychodzi to samo i nie wiem gdzie błąd robie.
11 mar 22:21
Dominik: A nie jednak dobrze wyjdzie. Mam problemy z przekształceniami wyników i przez to mi
nie "wychodzi"
11 mar 22:23
ZKS:
Powoli przekształcaj, potwierdzam wynik jest

.
11 mar 22:29
Mariusz:
√10x−x2=xt
10x−x
2=x
2t
2
10−x=xt
2
10=x+xt
2
x(1+t
2)=10
dx=10(−1)(1+t
2)
−2(2t)dt
| | 1+t2 | 1+t2 | (−20t) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 10 | 10t | (1+t2)2 | |
=−5∫dt
=−5t+C
12 mar 00:05
12 mar 00:06