wielomian a ciąg arytmetyczny
aro400: Oblicz dla jakiego p pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny:
W(x)=(x−1)(x2 −px −3)
Ze wzorów viete'a x1+x2 = p i jak założyłem sobie, że ciąg wygląda tak (x1,1,x2) to ładnie
wychodzi p=2. Ale przecież mogą być jeszcze ciągi (1,x1,x2) i (x1,x2,1). Jak to zrobić
żeby było poprawnie?
11 mar 21:31
Tadeusz:
to zauważ jeszcze, że x
1*x
2=−3
Zatem jeden dodatni jeden ujemny, Twój układ (1, x
1, x
2) odpada w przedbiegach

a (x
1, x
2, 1) do sprawdzenia.
więc sprawdzajmy
ale jednocześnie
| x1+1 | |
| =x2 podstawiasz za x1 .... i dostajesz Δ<0 czyli brak rozwiązań |
| 2 | |
11 mar 22:08
aro400: Dzięki, super wytłumaczone.
11 mar 22:57
Tadeusz:
12 mar 00:00