Całka
Dominik: Nie mogę rozwiązać tej całki robie podstawienie t=
√x wyliczam t
2=x /////2tdt=dx
| t2 | | t2−1+1 | |
Wychodzi mi 2∫ |
| dt przerabiam to na forme 2∫ |
| dt |
| t2−1 | | t2−1 | |
| 1 | |
rozbijam na dwie całki i jedna z nich to ∫ |
| dt. Dobrze to robię ![](emots/2/pytajnik.gif) ? Jeśli tak to jak |
| t2−1 | |
| 1 | |
obliczyć tą całkę ∫ |
| dt ![](emots/2/pytajnik.gif) ? Z góry dzięki za wszelką pomoc. |
| t2−1 | |
11 mar 21:30
Dominik: No chyba że żeby obliczyć tą całkę trzeba użyć jakiś mocno zaawansowanych metod to nawet nie
nie piszcie bo i tak mi się to nie przyda.
11 mar 21:39
ZKS:
Rozkład na ułamki proste.
11 mar 21:46
Jerzy:
Skoro podstwiasz t = √x , to skąd masz w liczniku t2 ?
11 mar 21:53
ZKS:
Dobrze jest.
11 mar 21:57
Dominik: Dzięki słuszna uwaga.
11 mar 21:59
Dominik: A nie t2 bierze się z 2tdt=dx
11 mar 22:00
Dominik: ZKS dzięki za pomoc zadanie zrobione.
11 mar 22:04
ZKS:
Ewentualnie bez podstawienia mógłbyś tak zrobić.
| √x | | √x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| x − 1 | | (√x − 1)(√x + 1) | |
Teraz rozkład na ułamki proste.
11 mar 22:06
Jerzy:
Sorry..nie było wpisu 21:53
11 mar 22:11