Kombinatoryka
Kombi: Zad.1
Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyframi,
podzielnych przez
a) 25
b) 4?
Zad.2
Ile jest różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach
i jednocześnie
a) podzielnych przez 25
b) większych od 5238
11 mar 20:15
olekturbo: Nie doczytalem, ze o roznych cyfrach. Sorki
11 mar 20:36
Mila:
To rozwiązuj Olek na nowo. Sporo liczenia w (b)
11 mar 20:44
Jack: zad 2.
a)
A −liczby czterocyfrowe o roznych cyfrach :
|A| = 9*9*8*7 = 4536
B − liczby czterocyfrowe o roznych cyfrach podzielne przez 25
|B| = 8*7*1*1 + 2*1*7*7 = 56 + 196 = 154
A ∩ B = 154
11 mar 21:23
Mila:
(2) dobrze.
XX50
XX25
XX75
11 mar 21:33
Mila:
2b trzeba pracowicie liczyć:
Z cyfrą tysięcy ze zbioru {6,7,8,9} będzie
(9*8*7)*4=2016
5239 jedna liczba
5XYZ
X∊{4,5,6,7,8,9} pozostałe (8*7)
czyli 6*8*7=336
jeszcze pozostają:
52XY, gdzie X∊{4,6,7,8,9} pozostała na 7 sposobów
czyli 5*7=35
Razem: 2388 sprawdź.
11 mar 21:43
Jack: zad 2.
b) Dla cyfr tysiecy 9,8,7,6
4* 9 * 8 * 7 = ...
dla cyfry tysiecy 5 :
1 * 6 * 8 * 7 = ...
dla cyfry tysiecy 5, cyfry setek 2 :
1 * 1 * 5 * 7 = ...
dla cyfry tysiecy 5, cyfry setek 2, cyfry dziesiatek 3
1 * 1 * 1 * 1
4 * 9 * 8 * 7 + 6*7*8 + 5 * 7 + 1 = ... = 2388
11 mar 21:51
Mila:
Ładnie zapisane.
11 mar 21:53
Jack: zad 1.
a)
dla : X25
7*1*1 = 7
X50
8*1*1 = 8
X75
7*1*1 = 7
7+8+7 = 15 + 7 = 22
11 mar 21:57
Jack: zad. 1
b) Podzielne przez 4 to kiedy liczba z dwoch ostatnich cyfr jest podzielna przez 4
np. 116, 264 itd
a więc :
X0Y :
Y moze byc 4,8, za to X moze byc na 8 mozliwosci
8 * 1 * 2 = 16
ogolnie
12,16,20,24,28,...,96
mozna z ciagu obliczyc ile wyrazow...(albo je wypisac, albo wlasnie z prawdopodob.)
an = a1 + (n−1)*r
96 = 12 + (n−1)4
n = 22
1) przypadek, gdy jest zero czyli 20,40,60,80
8 * 4
2) przypadek, gdy nie ma zera, czyli 12,16,22,24 itd
7 * (22−4) = 7*16
Razem
16 + 8*4 + 7*16 = 160
11 mar 22:17
Mila:
A− Dobrze.
teraz
1 B
11 mar 22:17
Jack: jak ja nie lubie tego prawdopodobienstwa... trzeba tak duzo myslec ; (
11 mar 22:19
Mila:
Zadanie 1) b
Tu rozpisałabym na dwa przypadki:
1) Dwucyfrowe podzielne przez 4 z zerem : .04,08,20,40,60,80
Cyfra setek na 8 sposobów
6*8=48
2) dwucyfrowe pozostałe podzielne przez 4 ; jest ich 22−6=16.
16*7=112
112+48=160
11 mar 22:26
Mila:
Głowa ma się podobać dziewczętom, ale oprócz tego ma być myśląca.
11 mar 22:27
Jack: naturalnie
11 mar 22:42