równanie z pierwiastkiem
aro400: Rozwiąż: x+6 = √x2−13
11 mar 19:03
Jack: x
2 − 13≥ 0
x+ 6 ≥ 0
x ≥ − 6
teraz mozna podniesc do kwadratu
(x+6)
2 = x
2 − 13
x
2 + 12x + 36 = x
2 − 13
12x = − 49
koniec zadania
11 mar 19:05
aro400: Czyli jednak coś wcześniej źle zrobiłem
√2x+12 = √x+√13 + √x−√13
11 mar 19:08
Mila:
x≥√13
2x+12=x+√13+2*√(x+√13)*(x−√13)+x−√13
12=2*√x2−13 /:2
6=√x2−13 /2
36=x2−13
x2=49
x=7 lub x=−7∉D
11 mar 20:19
aro400: Szukałem tego błędu i nie mogłem znaleźć. Okazało się że chodziło o jeden minus.

Dziękuję
bardzo za rozwiązania.
11 mar 21:28
Mila:
11 mar 21:50