Zerknie ktoś na te zadanie?
olla: Wykaż, że dla każdej wartości parametru t ciąg(an) jest rosnący.
a1=t
an+1 = 1/2 an2 +1 dla n≥1
11 mar 19:01
olla: an+1 = 1/2 a2n +1 dla n≥1
11 mar 19:02
PW: Miało być
Wskaźniki dolne takie jak n+1 trzeba pisać w klamrach: {n+1} poprzedzonych "podkreślnikiem".
Patrz czwarty od góry przykład po lewej stronie okienka edycyjnego.
11 mar 19:25
jc:
| | an2 | | (an −1)2 | | 1 | | 1 | |
an+1= |
| +1 = |
| + an + |
| ≥ an + |
| > an |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 mar 19:26