prawdopodobienstwo
ola: Pięc osób utowrzyło kolejkę do kasy, ustawiając się jeden za drugim w sposób losowy. Wśród tych
osób znajdują się Ania i bartek, Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Ania i bartek zajmą
dwa pierwsze miejsca w tej kolejce.
11 mar 18:03
PW: Liczba wszystkich zdarzeń elementarnych
|Ω| = 5!
Zdarzenie
A − "ania i Bartek zajmują dwa pierwsze miejsca w kolejce" składają się z ciągów postaci
(ania, Bartek, x
1, x
2, x
3}
lub
(Bartek, ania, x
1, x
2, x
3).
|A| = 3! + 3! = 2·3!
Zastosowane twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa daje
11 mar 18:29
Mila:
|Ω|=5!
A−Ania i Bartek zajmą dwa pierwsze miejsca w tej kolejce.
|A|=2!*3!
11 mar 18:31