matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg a_n określony jest wzorem
Ania:
⎧
a
1
={2}{3}
Ciąg a
n
określony jest wzorem
⎩
a
n+1
=
a
n
n+3
. Wyznacz czwarty wyraz tego
ciągu.
11 mar 17:12
Jack:
zgaduje ze mialo byc tak :
2
a
1
=
3
a
n
a
n
+1
=
n+3
to podstawiaj po kolei...
2
3
1
a
2
= a
1
+1
=
=
4
6
1
6
1
a
3
= a
2
+1
=
=
5
30
a
4
= a
3
+1
= ... sprobuj sama
11 mar 17:23
Ania:
Dziękuję!
12 mar 09:18