w kule wpisano stozek
mat: w kule wpisano stozek o wysokosci 4. objetosc stozka jest czterokrotnie mniejsza od objetosci
kuli. oblicz pole przekroju osiowego stozka
odp: 16 lub 16 √√5−2
11 mar 16:17
mat: ?
11 mar 16:31
mat: proszee o pomoc
11 mar 16:38
Jack:

nazwijmy promien podstawy stozka jako r
a promien kuli jako R
h − wysokosc stozka
11 mar 16:57
Jack:
wysokosc stozka = h = 4
V
kuli = 4 * V
stożka
stąd
R
3 = r
2 * h
R
3 = 4 r
2
Rozpatrzmy trojkat prostokatny...
z pitagorasa :
R
2 = r
2 + (h−R)
2
R
2 = r
2 + h
2 − 2hR + R
2
h
2 − 2hr + R
2 = 0
skoro h = 4 to :
16 − 8r +R
2 = 0
dalej dasz rade?
11 mar 17:05
Jack: aj chochlik sie wkradl...
w drugim rownaniu od dolu...
to jest : h
2 − 2hr + R
2
oczywiscie zamiast
−2hr powinno byc
−2hR
czyli rownanie
h
2 − 2hR + r
2 = 0
16 − 8R + r
2 = 0
r
2 − 8R + 16 = 0
skoro mamy R
3 = 4r
2
podstawiajac...
| R3 | |
| − 8R + 16 = 0 /// * 4 |
| 4 | |
R
3 − 32R + 64 = 0
mozna zauwazyc ze dzieli sie przez 4
R
3 − 32R + 64 = (R−4)(R
2 + 4R − 16)
czyli mamy R = 4
albo
R
2 + 4R − 16 = 0
stąd nam wychodza dwa z czego jeden jest ujemny i go odrzucamy, wiec drugi przypadek
R = 2
√5 − 2
czyli nasze R = 4 lub R = 2
√5 − 2
R
3 = 4r
2
r = ... lub r = ....
| | 1 | |
Pole przekroju = |
| * (2r) * h |
| | 2 | |
11 mar 17:18
mat: dzieki!
11 mar 17:35