3^{2015}
Winnie:
32015 Jak takie coś obliczyć? Jakieś sposoby?
11 mar 16:00
yyhy: Jeżeli zależy ci np na ostatniej cyfrze takiej liczby to jest sposób.
Jeżeli na całej liczbie to komputer
11 mar 16:01
Winnie: Własnie, nie wspomniałem, chodzi o ostatnią cyfrę.
11 mar 16:01
yyhy: 34=1 mod 10
(34)503=1 mod 10
32012=1 mod 10
32015=27 mod 10
32015=7 mod 10
Zatem ostatnia cyfra to 7
11 mar 16:03
11 mar 16:03
Jack: więc 32012 ma reszte 1
a co za tym idzie
32013 ma reszte 3
32014 ma reszte 9
32015 ma resztę 7
11 mar 16:06
Winnie: Według tego filmu, 3
2015 powinno mi dać cyfrę 3 na końcu.
@yyhy nie do końca rozumiem
11 mar 16:07
Jack: winnie, spojrz na ten filmik co wyslalem to zrozumiesz
11 mar 16:12
Mila:
32012 =32012*33
34=81
32012*33=(34)503*27=(......1)*27=(......7)
ostatnia cyfra to 7.
11 mar 18:40