Rozwiąż równanie:
matmatmat: (√2−√3)x+(√2+√3)x=4
11 mar 15:28
yyhy: x=2
11 mar 15:30
yyhy: x=−2 też chyba ma szanse być dobry
11 mar 15:31
matmatmat: właśnie też się domyśliłam, zachodzi też równość x=−2 ale nie wiem jak to "ładnie" zapisać i
nie wiem czy to jedyne pierwiastki
11 mar 15:32
yyhy: | 1 | | 1 | | 2+√3 | | 2+√3 | |
| = |
| * |
| = |
| =2+√3 |
| 2−√3 | | 2−√3 | | 2+√3 | | 4−3 | |
Dlatego jeżeli x jest dobre to −x też
Najprościej napisać, że x=2 łatwo widać, a x=−2 wyżej
11 mar 15:37
yyhy: i teraz zastanów się nad takim faktem
a∊(0,1)
b>1
c>0
to ax+bx=c może mieć co najwyżej 2 rozwiązania
11 mar 15:41
yyhy: (jest to dość proste..)
| | 1 | |
Pomyś jak np wygląda wykres funkcji f(x)=2x+( |
| )x |
| | 2 | |
11 mar 15:42