Procent składany
Kamil: Basia oddała do banku 100 złotych na procent składany w wysokości 3% w skali roku z roczną
kapitalizacją odsetek. Oblicz jaką kwotę będzie posiadała po 20 latach. Wynik zaokrąglij do
pełnych złotych. Zakoduj cyfry setek, dziesiątek, jedności wyznaczonego zaokrąglenia.
Witam, mam problem z tym zadaniem, a mianowicie z liczeniem tak dużej potęgi jaką jest.100 x
(103/100)20 . Czy jest na to jakiś sposób? Wydaje mi się, że ma to związek z logarytmami.
11 mar 14:22
Jack: co za problem klikac w kalkulatorze prostym przycisk mnozenia....
100*(1+0,03)20 = 100*(1,03)20
(1,03)20 = wpisujesz w kalkulator 1,3, klikasz razy, a potem 19 razy klikasz przycisk "rowna
sie"
11 mar 15:03
Kamil: Ojej, na to nie wpadłem, no cóż.
Wielkie dzięki za pomoc.
11 mar 15:14
Janusz:
K20=100*(1 +0,03)20 = 100*(1,03)20
Log (K20)= Log(100*(1,03)20)= Log(100) +Log[(1,03)20 ]= Log100 +20*Log(1,03) =2+
20*0,013≈ 2+ 0,26 =2,26.
Log K20= 2,26 = 2+0,26
Z tablicy logarytmów dziesiętnych dla mantysy 0.2600, uwzględniając cechę (liczbę całkowitą
2 +1=3 cyfrową ) odczytujemy
K20 ≈ 180,61zł ≈ 181 zł
11 mar 16:00