Zaznacz w układzie współrzędnych
czekoladka23: Zaznacz w układzie współrzędnych
a) zbiór punktów spełniających nierówność |y−x|+2x<3
b)zbiór punktów spełniających równanie (|x|−2)2+y2=9
11 mar 14:16
yyhy: a)
1. Narysuj prostą y=x
2. Rozważ sytuację y<x
Wtedy y−x<0 zatem |y−x|=x−y
Twoja nierównośc wygląda x−y+2x<3⇔y>3x−3 // to chyba umiesz
Czyli masz y<x oraz y>3x−3
3. Rozważ y≥x
wtedy y−x≥0 zatem |y−x|=y−x
Twoja nierówność wygląda y−x+2x<3 ⇔y<−x+3
Czyli masz y≥x oraz y<−x+3
11 mar 14:22
Jack: a)
|y−x|<3−2x
2x − 3 < y − x < 3 − 2x /// + x
3x − 3 < y < 3 − x
11 mar 14:25
Jack:

b)
(|x|−2)
2 + y
2 = 9
jest to rownanie okregu, a raczej czegos w stylu dwoch okregow.
r =
√9 = 3
Środek tego okręgu to
S(2,0) i drugi srodek (−2,0)
11 mar 15:00
czekoladka23: dzięuję bardzo! a z podpunktem b by ktoś pomógł? bo nie mam pojęcia jak się zabrać za to
11 mar 15:00
czekoladka23: aaaa dziękuję!
11 mar 15:00