W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 i 4 wpisano nieskończenie wiele kwaratów K1, K2,
K3...Oblicz sumę pól wszystkich kwadratów.
| 6 | 12 | |||
x = | = | |||
| 3,5 | 7 |
| 144 | ||
P1 = | ||
| 49 |
| 48 | ||
y = | ||
| 49 |
| 48 | 12 | 48 | 7 | 4 | ||||||
k = | : | = | * | = | ||||||
| 49 | 7 | 49 | 12 | 7 |
| 16 | ||
q = k2 = | ||
| 49 |
| 144 | 49 | 144 | 48 | 4 | ||||||||||||||||
P = | = | * | = | = | = 4 | ||||||||||||||||
| 49 | 33 | 33 | 11 | 11 |
| 48 | ||
y = | − długość boku kwadratu K2 | |
| 49 |