#workout 17
PrzyszlyMakler: Ciąg liczbowy an jest określony dla każdej liczby naturalnej n ≥1 wzorem
an = (n−3)(2−p2) p∊R
Wyznacz wszystkie wartości parametru dla których ciąg bn określony wzorem bn = an − pn jest
stały.
Brak pomysłu...
11 mar 02:17
ployek: Refresh
11 mar 08:47
Tadeusz:
b
n=(n−3)(2−p
2)−pn
b
n=2n−p
2n−6+3p
2−pn=(2−p
2−p)n+3p
2−6
i wszystko jasne
11 mar 09:38
ployek: Nie rozumiem... wiec jaka odp?
11 mar 12:35
yyhy: b
n będzie ciagiem stałym ,gdy
2−p
2−p=0
co nie
11 mar 15:12
Tadeusz:
OCZYWIŚCIE
11 mar 16:12