warunki do zadania
df: Funkcja h jest określona wzorem h(x)=log
2(x
2−4)−log
2(x−5). Wyznacz wszystkie
wartości parametru dla których równanie h(x)−log
2(k) ma dwa różne pierwiastki
A wiec, dziedzina x>5 oraz k>0
x
2−kx+5k−4=0
w odpowiedziach mam zapisane:
Zapisanie układu warunków
k{Δ>0 x
w>5 f(5)>0 },
gdzie x
w oznacza odciętą
wierzchołka paraboli, będącej wykresem funkcji , przy
pewnej wartości k
Czy te warunki x
w>5 oraz f(5)>0 byly konieczne ? bo gdy rozwiazywalem biorac pod uwage tylko
Δ>0 oraz wczesniejsze warunki, ze x>5 oraz k>0 odpowiedz wyszla taka sama
10 mar 23:47
Metis: Zła dziedzina.
10 mar 23:50
5-latek : jeszcze x2−4>0
10 mar 23:51
Metis: x2−kx+5k−4=0
Równanie ma dwa różne pierwiastki gdy Δ>0
10 mar 23:53
df: ta, dziedzina zrabana. nie wiem czmeu, ale bralem x2−5>0. ale to w takim razie te ich warunki
nie sa potrzebne , nie ? wystarczy dziedzina , k>0 i Δ>0, tak?
11 mar 00:01
Metis: a warunek k>0 to nie dziedzina?
11 mar 00:02
df: dziedzina, pisalem jako skrot myslowy
11 mar 00:04