Całka
Dominik: | | dx | |
∫ |
| mam problem z tą całką. |
| | √(4x2+3x−1) | |
| | dx | |
Przerabiam mianownik do postaci kanonicznej wychodzi mi ∫ |
| |
| | √4((x+3/8)2−25/64) | |
1/2 wyciągam przed całkę. Robię podstawienie t=x+3/8 no i liczę z wzoru elementarnego. Wychodzi
mi 1/2ln|x+3/8+
√(x+3/8)2−25/64|+c ale ten wynik to jakaś porażka wolfram pokazuje inaczej
wynik w książce też inny jak coś to jest przykład 17.66 z Krysickiego. Z góry dzięki za
wszelką pomoc.
10 mar 22:31
ICSP: Próbowałeś zróżniczkować swój wynik ?
10 mar 22:34
Dominik: Wpisywałem go w kalkulator ale nie otrzymywałem początkowej całki. No chyba że źle wpisywałem.
10 mar 22:36
ICSP: Próbowałeś wałsnoręcznie zrózniczkować swój wynik ?
10 mar 22:37
Dominik: Nie. Ale zaraz to spróbuje zrobić.
10 mar 22:38
Mila:
| | 3 | | 1 | | 3 | | 9 | | 1 | |
4x2+3x−1=4*(x2+ |
| x− |
| )=4*[(x+ |
| )2− |
| − |
| ]= |
| | 4 | | 4 | | 8 | | 64 | | 4 | |
| | 3 | | 5 | | 8x+3 | | 5 | |
[x+ |
| = |
| t , t= |
| , dx= |
| dt] |
| | 8 | | 8 | | 5 | | 8 | |
=====================
| | 1 | | 5 | | 1 | |
= |
| * |
| ∫* |
| dt= |
| | 2 | | 8 | | √2564t2−2564 | |
to już sam dokończ, dobrze wyjdzie.
10 mar 22:46
Dominik: Dzięki za pomoc.
10 mar 22:55
Mila:
| | 1 | | 8x+3 | |
= |
| ln| |
| +√64x2+48x+925−1|= |
| | 2 | | 5 | |
| | 1 | | 8x+3 | |
= |
| ln| |
| +√64x2+48x+9−2525= |
| | 2 | | 5 | |
| | 1 | | 8x+3 | | √64x2+48x−16 | |
= |
| ln| |
| + |
| |= |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
= |
| ln|8x+3+4√4x2+3x−1|−ln(5)= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| ln|8x+3+4√4x2+3x−1|+C |
| | 2 | |
10 mar 22:59
Benny: Nie wiem czemu, ale tego wzoru nie lubie. ICSP wszczepił we mnie funkcje hipierboliczne,
które pasują tu bardzo. (sinhx)'=coshx, (coshx)'=sinhx
11 mar 01:20
Mariusz:
Lepiej podstawienia Eulera użyć
√ax2+bx+c=t−√ax
11 mar 01:22
Benny: @
Mariusz podstawienie Eulera zawsze spoko. Pamiętaj, że matematyk nie spocznie na
rozwiązaniu, a nawet na najprostszym
11 mar 01:28