oblicz (trygonometria)
maro: oblicz (trygonometria)
Jeżeli sinα−cosα=75, to ile wynosi sinα*cosα? α należy do (90 stopni;180 stopni)
Zrobiłam je tak, ale każdy w klasie mówi, że źle (choć sami nie rozwiązali):
//z wzorów redukcyjnych w kartach wzorów: sinα(90+α)=cosα i cos(90+α)=−sinα
sinα−cosα=75
cosα−(−sinα)=75
cosα+sinα=75 /()2
cos2α+2sinαcosα+sin2α=4925
1+2sinαcosα=4925
2sinαcosα=2425
sinαcosα=2450
Dobrze/źle?
10 mar 21:44
ICSP: a nie możesz po prostu równości :
Podnieść stronami do kwadratu?
10 mar 21:47
maro: Już po fakcie (to była matura próbna). Mogę, teraz jak myślę to błąd, że nie zrobiłam tak.
Wychodzi na minusie.
Czy w takim razie ktoś mi wytłumaczy magię wzorów redukcyjnych skoro z nimi zrobiłam źle? Jak
się posługiwać i kiedy są minusy, a kiedy plusy? Obejrzałam dziesiątki filmików na yt
tłumaczących trygonometrię nawet na okręgach jednostkowych. Może ktoś ma coś poleconego do
wzorów redukcyjnych?
10 mar 21:51