a
wd410: Dany jest ciąg an = kn2 − (k + 6)n + 5 dla n >= 1. Dla jakich wartosci parametru k ciag ten
spełnia warunek an+1 > an dla wszystkich n >= 1
10 mar 21:43
ICSP: an = ...
an + 1 = ...
an + 1 − an = ...
10 mar 21:49
wd410: n*2k − 6 > 0
10 mar 21:52
ICSP:
1. k > 0
2. 2k − 6 ≥ 0 ⇒ k ≥ 3
Ostatecznie k ≥ 3
10 mar 22:00
10 mar 22:00
wd410: A k nie może być < 0 ?
10 mar 22:03
wd410: Dobra, nie ważne. Dzięki. Ja próbowałem n zostawić po lewej stronie i sprawdzać dla jakiego k
równanie ma sens.
10 mar 22:04