Zastosowania pochodnej funkcji jednej zmiennej
katarzyna1993: Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadań:
1. Funkcja popytu p i podazy q pewnego towaru sa okreslone nastepujaco: p(x) = 80−3x
−\frac{1}{50}x2, q(x) = 50 − (\frac{1}{50}x2 dla x \in (0, 50), gdzie x oznacza cene
tego towaru. Znalezc cene równowagi oraz wyznaczyc elastycznosc popytu i podazy przy cenie
równowagi.
7. Niech p > 0 oznacza cene jednostki pewnego produktu, x − ilosc produktu, która mozna
sprzedac po tej cenie. Przy załozeniu, ze p = p(x) = \frac{1}{x+1} znalezc elastycznosc utargu
krancowego.
10 mar 21:28