Zastosowania pochodnej funkcji jednej zmiennej
katarzyna1993: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1, Predkosc inflacji w pewnym panstwie w 1987r. wynosiła w przyblizeniu p(t) =
20[1+(t2−6t/500] procent na rok, gdzie t oznacza czas mierzony w miesiacach od poczatku
roku. W
których miesiacach inflacja malała? Wyznaczyc ekstrema lokalne funkcji p(t).
2. Zysk pewnej spółki wynosi Z(t) = 5000exp(0,3t−0,01 t2), gdzie t oznacza czas mierzony w
latach od 1 stycznia 1980r. Kiedy zysk spółki bedzie najwiekszy?
3. Wyznaczyc liczbe jednostek towaru, jaka nalezy wyprodukowac, aby zmaksymalizowac zyski,
jezeli funkcje kosztu i utargu sa dane wzorami: K(x) = 360 + 80x + 0, 002 x2 + 0,00001
x3, U(x) = 100x − 0,0001 x2.
4. Koszt całkowity K(x) wyprodukowania x jednostek pewnego towaru wyraza sie wzorem K(x) = 0,01
x3 + 10x + 160. Jakie powinny byc rozmiary produkcji, aby koszt wyprodukowania
jednej jednostki tego towaru był najmniejszy?
5. Niech x > 0 oznacza wielkosc produkcji pewnego towaru i niech funkcja kosztów bedzie dana
wzorem K(x) = x3 + 1. Wyznaczyc elastycznosc funkcji kosztów krancowych.
10 mar 21:27