Kombinatoryka, kostka sześcienna, liczby podzielne przez 3
Ith: Witam, w ten uroczy wieczór biję się z kombinatoryką, będę bardzo wdzięczna za pomoc.
"Rzucamy trzy razy sześcienną symetryczną kostką do gry. Oblicz ile istnieje różnych wyników
takich, że suma kwadratów wyrzuconych oczek powiększona o 4 jest liczbą podzielną przez 3"
Byłabym wdzięczna za wskazanie drogi bez użycia wzorów, ponieważ jesteśmy dopiero na etapie ich
poznawania
10 mar 21:20
Ith: Subtelnie podbijam ^^
10 mar 21:40
Jerzy:
Kiedy liczba jest podzielna przez 3 ?
10 mar 21:42
Ith: Liczba jest podzielna przez 3, gdy suma jej cyfr jest liczbą podzielną przez 3. To akurat
wiem, po prostu sprawia mi trudność wyliczenie 'efektu końcowego'
10 mar 22:14
Ith: Poradziłam sobie
10 mar 22:25
PW: Możliwe wyniki pojedynczego rzutu to 1, 2, 3, 4 ,5 lub 6. Ich kwadraty stanowią zbiór
Z = {1, 4, 9, 16, 25, 36}.
Zadanie polega na rozstrzygnięciu w ilu wypadkach liczba
z = a + b + c + 4, a, b, c ∊ Z
jest podzielna przez 3. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie w ilu wypadkach liczba
z1 = a + b + c + 1
jest podzielna przez 3.
Skoro to początki, to spróbuj "ręcznie" wypisać te możliwości.
10 mar 22:27