matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność ciągów
Łukasz:
Zbadaj monotoniczność ciągów a) a
n
= 5*(1−n)
2n+3
b) b
n
=
5
10 mar 21:10
===:
b)
2n+2+3
2n+3
2
b
n+1
−b
n
=
−
=
5
5
5
10 mar 21:15
Jerzy:
Policz a
n+1
− a
n
...jeśli stałe, to c.arytmetyczny
10 mar 21:15