Jaka jest wysokość wieży rzucającej cień o długości...
Anon:

1) Jaka jest wysokość wieży, która rzuca cień o długości 48 m na poziome podstawy, jeśli cień
obserwatora o wzroście 1.80 m ma 3 m długości?
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie dla załączonego rysunku.
Gdyby przestawić obserwatora (postawić go gdzieś za wieżą) zadanie byłoby łatwe, h=28.8.
Przy takim ustawieniu jak na obrazku nie widzę jak to wszystko powiązać.
Pewnie w zadaniu chodzi o tę drugą sytuację, ale pytam z ciekawości czy dla takiego ustawienia
da się znaleźć wysokość wieży.
10 mar 21:02
Anon: na poziomie podstawy*
10 mar 21:04
Mila:
Rysunek sama zrobiłaś?
10 mar 21:10
10 mar 21:17
dero2005:
Kąt padania promieni słonecznych jest jednakowy dla wieży i dla obserwatotra
11 mar 09:17
piotr1973: h=1,8*(48/3)=28.8 m
11 mar 09:23