Oblicz
To: Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu an. wyznacz wzór ogólny tego ciągu czy jest
arytmetyczny sn=n2−1
10 mar 20:52
To: Sn=n2−1
10 mar 20:52
ZKS:
a
n = S
n − S
n − 1
10 mar 21:03
Eta:
Hej
ZKS 
Jak piszę a
n= S
n−S
n−1 to mi zarzucają

że ma być a
n= S
n+1−S
n
A według mnie ( ma być pierwsza wersja !
10 mar 21:12
===:
dowodzenie że ciąg arytmetyczny to a
n+1−a
n
ale a
n=S
n−S
n−1
10 mar 21:18
===:
π.....a ma swoje ....
10 mar 21:19
Eta:
Jaaaaaaaaaasne

( dzisiaj baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo boli mnie głowa
10 mar 21:20
To: Może głupie pytanie ale czmeu Sn+1?
10 mar 21:21
To: Ok dostałem odpowiedz przed zadaniem pytania
10 mar 21:22
To: Sorki ale dalej nie rozumiem czemu an=Sn−Sn−1
10 mar 21:29
===:
a1+a2+a3+a4+a5+a6=S6
a1+a2+a3+a4+a5 =S5 S6−S5=a6
10 mar 21:41
ZKS:
Hej
Eta.
10 mar 21:56
To: Po rozwiązaniu wychodzi 2n−3 a powinno 2n−1 robię gdzieś błąd?
an = Sn − Sn − 1=n2−1−(n2−2n+1)−1=2n−3
10 mar 21:57
To: an=sn+1−sn i wychodzi dobrze
10 mar 22:05
To: Dzięki za pomoc
10 mar 22:06
Tadeusz:
Fajne zadanko ... tyle, że trzeba je porządnie rozwiązać

Bez odpowiednich założeń ... to prosto w buraki

a
1=0
a
2=3
a
3=5 i taki ciąg arytmetyczny nie jest
Dopiero po założeniu n≥2 mamy ciąg arytmetyczny
11 mar 09:50