trygonometria - skąd to 4kπ?
Plumek: trygonometria − skąd to 4kπ?
Oblicz:
√2cos
x2=1
rozwiązuję:
| | π | | π | |
w odpowiedzi jest: x= |
| +4kπ, x=− |
| +4kπ, k∊C |
| | 2 | | 2 | |
o co chodziło z tym 'kapi' ?
10 mar 20:49
Mila:
| x | | π | | x | | π | |
| = |
| +2kπ lub |
| =− |
| +2kπ /*2 |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +4kπ lub x=− |
| +4kπ |
| | 2 | | 2 | |
=======================
10 mar 21:05
Plumek: no tak, dziękuję
ale ja nie kumam o co chodzi z tym "+2kπ" "+4kπ" ?
10 mar 21:15
azeta: jak przestudiujesz dobrze funkcje trygonometryczne, to zobaczysz, że są one okresowe − a znaczy
to tyle iż wszystkie możliwe wartości, które przyjmują te funkcje "powtarzają się" co ten tzw.
okres podstawowy. dla cos/sin jest to 2π

zakładki obok, jest pięknie wytłumaczone.
10 mar 21:24
Plumek: okejos, dzięki wielkie!
10 mar 21:27
Mila:

Na lekcji nie było? To podstawa.
10 mar 22:08
Plumek: Mila: na lekcji było ale rok temu

teraz przyszło mi poprawiać rozszerzenie, taki żywot
humanisty
11 mar 07:57
humanista: kiedyś humaniści interesowali się wszystki a przede wszystkim geometrią więc nie obrażaj ich
teraz
jesteś po prostu tępakiem
11 mar 08:28
Plumek: skoro poprawiam rozszerzoną matematykę będąc humanistą to chyba wystarczający znak, że jestem
zainteresowany matematyką, to jak? gdzie zgubiłeś Twój tok rozumowania? rozumiem, że gdy ktoś
nazywa siebie humanistą jest dla Ciebie obraźliwe, a nazwanie go 'tępakiem' już nie...
11 mar 08:45
Mila:

y=sin(x) funkcja okresowa T=2π
| | π | | 5π | |
x1= |
| +2kπ lub x2= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
itd k∊C
11 mar 19:40