| 2 | 5 | |||
Mam problem z tym szeregiem. ∑ n2*sin | *tg | . | ||
| n | n |
| 5 | ||
Obstawiam tu kryterium porównawcze. Nie wiem jak oszacować tg | . | |
| n |
| 2 | 5 | |||
limn→∞n2sin( | )*tg( | ) | ||
| n | n |
| |||||||||||||||||
=limn→∞10 | |||||||||||||||||
|
| 1 | 1 | |||
Mam tu jeszcze kolejny ciąg. ∑ | *cos | |||
| n | n |
| 1 | ||
lim n→∞ | *cos{1}{n}=0*1=0 ciąg zbieżny jest tak dobrze ? Bo odpowiedzi pokazują | |
| n |
| 1 | ||
mniej więcej z tego powodu, że jak n "duże" to cos( | )≈1 | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
a zatem | cos( | )≈ | ||||
| n | n | n |
| 1 | ||
∑ | ||
| n |