Kombinacje n elementowe
Stjernen: W pudełku jest 15 żarówek, 9 z nich jest niesprawnych. Losujemy 4 żarówki. Na ile sposobów
wylosujemy co najmniej 2 zepsute żarówki ?
C(4,6)=15 − wylosujemy 4 sprawne żarówki na 15 sposobów
C(4,15)=105 − losujemy 4 żarówki z 15 na 105 sposobów
Odp: 105−15=90 sposób na wylosowanie co najmniej dwóch zepsutych żarówek.
Dobrze to rozwiązałem ?
10 mar 19:57
Stjernen:
10 mar 20:04
olekturbo: Ω = kombinacja 4 z 15
A − losujemy co najmniej 2 zepsute żarówki
A' − losujemy sprawne żarówki lub 1 zepsutą
A' − kombinacja 4 z 6 + kombinacja 3 z 6 * kombinacja 1 z 9
A = Ω − A'
10 mar 20:09
Janek191:
6 d + 9 n
co najmniej 2 zepsute, to 2 zepsute lub 3 zepsute lub 4 zepsute
10 mar 20:11
Janek191:
6 d + 9 n
co najmniej 2 zepsute, to 2 zepsute lub 3 zepsute lub 4 zepsute
10 mar 20:11
Stjernen: A można kombinacja 2 z 9 * kombinacja 2 z 6 + kombinacja 3 z 9 * kombinacja 1 z 6 + kombinacja
4 z 9 ?
10 mar 20:12
Mila:
| | 15! | |
= |
| =1365− na tyle sposobów wylosujemy 4 żarówki z 15. |
| | 4!*11! | |
A− wylosujemy co najmniej 2 żarówki zepsute
(tzn. 2 zepsute lub 3 zepsute lub 4 zepsute)
zdarzenie przeciwne.
A' − wylosujemy 4 żarówki dobre lub jedną zepsutą i 3 dobre
|A|=1365−195=1170
10 mar 20:18
Mila:
20:12
| | | | | | | |
* | + | *6+ | to jest to samo co napisał Janek. |
| | | | |
10 mar 20:24