trygonometria
Kasia: uproscic wyrazenie
1+sin2α*tg2α−tgα
prosze o pomoc
10 mar 19:28
Jack: 1 = sin2α + cos2α
10 mar 19:50
Jack: dobra...wlasciwie nwm
10 mar 20:02
Jack: ostatni wyraz to jest tg alfa czy tg2 alfa
10 mar 20:04
Kasia: tg2α
10 mar 20:08
Kasia: pomylka
10 mar 20:08
Mila:
cosα≠0
1+sin
2α*tg
2α−tg
2α= 1+tg
2α*(sin
2α−1)=
=1+tg
2α*(−cos
2α)=
| | sin2α | |
=1− |
| *cos2α=1−sin2α=cos2α |
| | cos2α | |
10 mar 20:22
Jack: | | sin2α | | sin2α | |
1 + sin2 α * |
| − |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | sin2α | | 1 | |
= 1 + sin2α( |
| − |
| ) = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | − cos2α | |
= 1 + sin2α ( |
| ) = 1 + sin2α * (− 1) = |
| | cos2α | |
= 1 − sin
2 α = cos
2α
10 mar 20:24
Jack: :(( za wolno jeszcze pisze
10 mar 20:24
Kasia: bardzo dziekuje
10 mar 20:33