zadanie
Metis: | | 1 | |
Udowodnij, że funkcja f(x)= 4x2+ |
| ,dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 3. |
| | x | |
Mamy zatem:
| | 1 | |
4x2+ |
| ≤3 / x (x>0 wiec nie zmieni znaku nierówności) |
| | x | |
4x
3−3x+1≤0
Niech g(x)=4x
3−3x+1
g'(x)=12x
2−3
g'(x)=0 ⇔ 12x
2−3=0 , stąd
| | 1 | |
g'(x)>0 ⇔ x∊( |
| ,+∞) bo x>0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
To oznacza , że w punkcie x= |
| funkcja przyjmuje minimum lokalne, które jest jednocześnie |
| | 2 | |
jego najmniejsza wartością w przedziale (0,+
∞) .
Zatem funkcja f(x) dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 3.
c.n. p
Czy takie rozwiązanie jest w pełni poprawne? Czy brakuje komentarza, czegokolwiek?
10 mar 19:25
Metis: Chyba niepotrzebnie wprowadzam nową funkcję g(x), to moze prowadzić do nieporozumień .
10 mar 19:26
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
'Funkcja maleje dla x ∊ (0, |
| ), w x = |
| jest minimum lokalne, a następnie funkcja |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
rośnie dla x > |
| , stąd najmniejszą wartością jest f( |
| ) = 3' |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Brakuje mi tego, że f rośnie / maleje. Napisałeś tylko, że w x = |
| jest minimum, a nie ma |
| | 2 | |
uzasadnienia, że to minimum globalne (najmniejsza wartość)
10 mar 19:31
Janek191:

Jest ok
10 mar 19:32
Metis: Hmmm a co jeśli funkcja przyjmuje wartość najmniejszą gdzieś poza x∊(0,+
∞) ?
Badam i wiem, że jest to minimum lokalne w przedziale od 0 , +
∞ , chyba, że coś źle rozumiem.
Co do komentarza to dzięki, dodam go sobie
10 mar 19:35
Godzio:
Minimum lokalne − owszem, ale jak nie dodasz tego, że funkcja później rośnie, to niekoniecznie
musi być to najmniejsza wartość. Nawet oczywiste rzeczy trzeba pisać
10 mar 19:38
Metis: Okey, dzięki wielkie
10 mar 19:41
Metis: Janek Tobie także
10 mar 19:43
prosta:
| | 1 | |
trzeba pisać takie rzeczy i opisywać ,że rośnie w przedziale < |
| ,+∞) |
| | 2 | |
| | 1 | |
a maleje w przedziale (−∞, |
| > |
| | 2 | |
a nierówność w pierwszym poście na pewno dobrze?
10 mar 19:43
olekturbo: a nie powinno być ≥ 3?
10 mar 19:52
prosta:
powinno

o tym myślał autor rozwiązania
10 mar 19:54
prosta: poprawka: maleje w przedziale (0,{1}{2}>
10 mar 19:56
Metis: A tak tak

Źle postawiłem znak
10 mar 20:05
Metis: Dzięki
prosta
10 mar 20:23
Jack: tak jest...na lekcji zawsze mamy obowiazkowo przedzialy monotonicznosci
x ∊ .... f '(x) > 0 funkcja rosnie
x ∊ ... f ' (x) < 0 funkcja maleje
i stad wiemy ze zmiana znaku czyli istnieje ekstremum
10 mar 20:27
Metis: Możecie mi jeszcze powiedzieć jak zapisać ten wniosek symbolicznie w stylu:
http://prntscr.com/adm6gw
ten zapis f(x)≥f(1)... dla mnie trochę niejasny
10 mar 20:37
Mila:
w x=1 funkcja ma minimum, f(1)=1
Możesz zapisać :
f(x)≥1⇔f(x)>0
10 mar 21:02
Metis: Dziękuje
Milu
10 mar 21:57
PW: Spełnione są założenia tw. o nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
4x2 + |
| = 4x2 + |
| + |
| ≥ 3(4x2· |
| · |
| )1/3 = 3√1 = 3, |
| | x | | 2x | | 2x | | 2x | | 2x | |
cbdo.
10 mar 22:14
PW: Zżarło mi trójkę przed pierwiastkiem w przedostatniej równości, ale wiadomo o co idzie.
10 mar 22:16
Metis: Dzięki PW, przeanalizuję.
10 mar 22:24
PW: Warto, bo to zadanie "podpucha". Gdyby było sformułowane "udowodnij nierówność", raczej nie
sięgalibyśmy po rachunek różniczkowy. A było "funkcja przyjmuje wartości" i automatycznie
brniemy w dłuższą drogę.
10 mar 22:31
PW: Popatrz też jak pięknie
ICSP rozwiązał podobny problem
312959 widząc nierówność między
średnimi tam gdzie inni jej nie zauważyli.
10 mar 22:37
Metis: Mam nawet w zakładach

W odpowiedziach jest jeszcze inne rozwiązanie, ale odrzuciłem bo ale go nie rozumiem, albo jest
błędne :
| | 4x3−3x+1 | |
1pkt. Zapisanie nierówności w postaci |
| ≥0 |
| | x | |
2pkt. Zapisanie nierówności w postaci x(x+1)(2x−1)
2≥0
10 mar 22:41
PW: Dobrze, przy założeniu x > 0
to to samo co
W punkcie 2. tego iksa mogłoby nie być, jest dodatmi, więc można stronami wymnożyć przez x z
mianownika zamiast myśleć w stylu "iloczyn ma taki sam znak jak iloraz".
10 mar 22:48
Metis: Tylko u nich pojawiło się x
3 w liczniku
10 mar 22:50
PW: Tak, źle przepisałem, ale u nich jest wszystko w porządku.
10 mar 22:52
Metis: | 4x3−3x+1 | | 1 | |
| ≥ 0 ⇔ 4x2+ |
| −3≥0 gdzie x>0 |
| x | | x | |
Już to widzę
10 mar 22:52