Odchylenie Standardowe
Miki: Oblicz odchylenie standardowe liczb 12 16 10 16 15 24 16 16 15 10. Prosze o pomoc, obliczyłem
średnią, a odchylenie wyszło 14,4 a to jest źle i nwm gdzie zrobiłem błąd
10 mar 18:42
Mila:
| | 2*10+12+2*15+4*16+24 | | 150 | |
x/div> |
| = |
| =15 |
| | 10 | | 10 | |
wariancja :
| | 2*(10−15)2+(12−15)2+2*(15−15)2+4*(16−15)2+(24−15)2 | | 72 | |
δ2= |
| = |
| =14.4 |
| | 10 | | 5 | |
δ=
√14.4≈3.8 odchylenie standardowe
10 mar 18:55
Miki: aha zapomniałem zpierwiastkować

, dzięki
10 mar 19:00
Mila:
spierwiastkować.
10 mar 19:22