Trygonometria
Ignacy: | π | |
Jak zrobić z tego 1 + sinx + cosx + sin2x + cos2x to √2sin(x+ |
| )(2cosx + 1) |
| 4 | |
10 mar 17:53
Jack: cos x = sin(90 − x)
cos 2x = sin(90 − 2x)
i korzystaj ze wzoru na sume cosinusow czy tam sinusow
10 mar 17:56
Ignacy: No tak ale coś nie bardzo mi to wychodzi
10 mar 18:05
ICSP: 1 + sin2x = (sinx + cosx)2
cos2x = (sinx + cosx)(cosx − sinx)
Mamy więcj :
(sinx + cosx)2 + (sinx + cosx) + (sinx + cosx)(cosx − sinx) =
= (sinx + cosx)[ sinx + cosx + 1 + cosx − sinx] = ...
10 mar 18:28
Ignacy: <3 Dziękuje
10 mar 18:56