Wykaż że pola są równe.
Kolewa:

Na rysunku poniżej przedstawiony jest czworokąt ABCD. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą
równoległą do prostej DB, które przecięła prostą AB w punkcie E. Wykaż, że pole czworokąta
ABCD jest równe polu trójkąta AED
10 mar 17:19
Mila:
Podpowiedź:
Czworokąt DBEC jest trapezem.
Przekątne DE i CB przecinają w punkcie P ( wprowadź takie oznaczenie).
PΔDCP=PΔBEP
Dalej sam.
10 mar 18:02
Kolewa: Skąd wiemy, że PΔDCP=PΔBEP?
10 mar 18:35
Mila:
Z własności trapezu. Szukaj na forum, Eta to między innymi wyjaśnia.
Jeśli nie znajdziesz to wyjaśnię.
10 mar 18:38
Kolewa: Nie mogę znaleźć
10 mar 18:50
Mila:

P
ΔAOB=P
x+P=P+y⇔
x=y
====
10 mar 18:59
Kolewa: Wszystko już jasne. Dzięukuję
11 mar 18:01
Mila:

To dobrze .
11 mar 18:17