Ciągi. Prosze o pomoc.
jaohny: Kompletnie nie umiem matmy a ciągi to dla mnie czarna magia, muszę to mieć na poniedziałek .
Pomożecie?
1.Dla jakich wartości X podane liczby sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego − podaj te
liczby.
2x−1; 2x+5; 3x+4
2.Oblicz sumę n początkowych wzorów ciągów wyrazu arytmetycznego mając dane:
a1= 32 ; r= 12 ; n=12
3.Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego mając dane, oblicz czwarty i siódmy wyraz tego ciągu
a1=3; q=−√2 ; a4=? a7=?
10 mar 16:59
PW: Ciąg arytmetyczny to taki, w którym każdy następny wyraz różni się od poprzedniego o stałą
liczbę (zwaną różnicą ciągu). W zadaniu 1. oznacza to, że
(2x+5) − (2x−1) = (3x+4) − (2x+5)
− drugi wyraz rózni się od pierwszego tak samo jak trzeci od drugiego.
2x + 5 − 2x − (−1) = 3x+4 − 2x − 5
6 = x −1
x = 7.
To jest odpowiedź, podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego dla x = 7.
Sprawdź, czy to prawda − jakie są te wyrazy ciągu?
10 mar 17:33
jaohny: Czyli
2x−1=2*7−1=13
2x+5 = 2*7=5=21
3x+4=3*7=4=25
tak?
10 mar 17:46
PW: No,
14+5 = 19.
Wyrazy ciągu to 13, 19, 25.
Nie pytali o to, ale czemu jest równa różnica ciągu?
10 mar 17:49
jaohny: bo w ciagu arytmetycznym kazdy nastepny wyraz rózni sie od poprzedniego o ta samą wartość.
A pomożesz w kolejnych zadaniach?
10 mar 17:55
PW: Pytałem ile wynosi różnica tego ciągu, a Ty odpowiadasz cytatem.
10 mar 18:43