Wzory Viet'a
Bedorf: Zadanie 13 (4 pkt)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie x
2 − x + m = 0 ma dwa
rozwiązania rzeczywiste x
1,x
2 spełniające warunek (x
12− x
22)(x
13 − x
23) < 637
Mógłby ktoś pomóc z tymi wzorami Vieta bo coś ciężko mi idzie przekształcenie tego
10 mar 16:48
ICSP: Dla wygodny zapisu : a = x1 , b = x2
(a2 − b2)(a3 − b3) = (a−b)(a+b)(a−b)(a2 − ab + b2) =
= (a−b)2(a+b)([a + b]2 − 3ab) = [(a+b)2 − 4ab](a+b)([a+b]2 − 3ab)
10 mar 16:52
Bedorf: przypadkiem nie będzie (x
1 + x
2)
5 − 5x
1x
2
10 mar 16:54
Bedorf: aaaaaaaaa okeeej wielkie dzięki
10 mar 16:54
Bedorf: Tam u cb przy wzorze na 3 potęgę powinno być (a−b)(a2 + ab b2)
10 mar 16:58
Bedorf: czy się mylę?
10 mar 16:59
ICSP: Powinno. Dużo się przez to nie zmieni.
10 mar 17:00