Na trapezie opisano okrąg o średnicy długości 25 cm.
Adrian: Na trapezie opisano okrąg o średnicy długości 25 cm. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą
tego okręgu. Wiedząc, że przekątna tego trapezu ma długość 20 cm, oblicz pole tego trapezu.
http://img.zadania.info/zes/7/0082527/HzesR126x.gif
Obliczyłem z trójkąta ABD ramienie 15. Czyli drugie też musi być 15. a+b=c+c więc górna
podstawa równa się 5.
Co źle wywnioskowałem bo nie pasuje do wyniku?
10 mar 16:47
Mila:
Okrąg jest opisany, ta własność pasuje do czworokąta opisanego na okręgu.
Oblicz pole ΔADB (Δ jest prostokątny), a następnie wysokość opuszczoną z C na AB.
Dalej sobie poradzisz.
10 mar 19:31
Eta:
| | 20*15 | |
|BC|=√252−202= 15 , h= |
| =12 |
| | 25 | |
| | a+b | |
|AE|= |
| to |AE|=√202−122= 16 |
| | 2 | |
P=|AE|*h= 16*12=192 cm
2
10 mar 20:16