wiok22: suma przekątnych rombu wynosi ?
wiok22: suma przekątnych rombu wynosi ?
dane:
okrag wpisany
r=1,2
bok a=2,5
10 mar 15:50
zef: podpowiedź r=1/2h
10 mar 16:15
Janusz:
Rysunek
Z twierdzenia Pitagorasa
(1,2)2+(2,5 −x)2= p2 (1)
(1,2)2+x2 = q2 (2)
p2+q2= 2,52 (3)
Dodaj równania (1), (2) stronami .Po prawej stronie otrzymanego równania podstaw 2,52.
Oblicz wartość x, a następnie długości półprzekątnych p, q i przekątnych 2p, 2q.
10 mar 16:22
wiok22: Dzięki
10 mar 16:23
wiok22: r pada pod katem prostym na bok a tak ?
10 mar 16:26
wiok22: w sensie w miejscu stycznosci
10 mar 16:27