cos^2(x+y)-cos^2(x-y)=-sin2x sin2y
Plumek: cos2(x+y)−cos2(x−y)=−sin2x sin2y
10 mar 15:45
Janusz:
cos2(x+y)−cos2(x−y) = [(cos(x+y)−cos(x−y)][cos(x+y)+cos(x−y)]=.....
zastosuj wzór na różnicę i sumę kosinusów, a następnie wzór na sinus podwojonego argumentu
2sin(α)cos(α)=sin(2α)
10 mar 16:00
Plumek: dzięki za odpowiedź, niestety
z cos
2(x+y)−cos
2(x−y) skorzystałem ze wzoru skróconego mnożenia: a
2−b
2=(a−b)(a+b)
wyszło mi:
(cos(x+y) − cos(x−y))(cos(x+y) + cos(x−y)) i po zastosowaniu wzoru sumy i różnicy kosinusów to
mi się zeruje

pomocy
10 mar 16:14