funkcja wymierna
Paweł: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=49755 Dzień dobry, mam pytanie do tego zadania. Dochodze do momentu kiedy narysuje sobie wykres
funkcji g(x), ale nie wiem jak znaleźć wzór funkcji f(x), który jest symetryczny względem y=2.
Chodzi o to żebym sobie narysował te poziomą asymprote y=2 i ''przerzucił'' przez nią wykres
zmieniając znak? Jeśli tak to to −g(x) = f(x)?
Pozdrawiam
10 mar 15:43
prosta:
rozwiązanie z linka jest prawidłowe...
twój pomysł na wzór funkcji f byłby dobry, gdyby chodziło o symetrię względem osi Ox.
10 mar 15:55
Pawel: To dlaczczego znika minus w.ulamku?
10 mar 16:25
Pawel: Jakby ktoś mógł mi powiedzieć

. Utknalen na tym zadaniu
10 mar 16:39
prosta:
| | y'+y | |
najprościej tak: |
| =2 |
| | 2 | |
| | f(x)+g(x) | |
stąd: |
| =2 −−−−> f(x)=4−g(x) |
| | 2 | |
10 mar 17:05
Pawel: Okej ale nie daje mi spokoju dlaczego ten minus znika
10 mar 17:11
prosta: | | 3 | | −3 | |
symetryczne względem osi Ox są wykresy funkcji: f(x)= |
| oraz g(x)= |
| |
| | x | | x | |
po przesunięciu o 2 jednostki w górę mamy symetrię względem prostej y=2
| | 3 | | −3 | |
i wzory: f1(x)= |
| +2 oraz g1(x)= |
| +2 |
| | x | | x | |
10 mar 19:31
prosta: analogicznie:
| | 2 | | −2 | |
symetryczne względem osi Ox są wykresy funkcji: f(x)= |
| oraz g(x)= |
| |
| | x+3 | | x+3 | |
po przesunięciu o 2 jednostki w górę mamy symetrię względem prostej y=2
| | 2 | | −2 | |
i wzory funkcji: f1(x)= |
| +2 oraz g1(x)= |
| +2 |
| | x+3 | | x+2 | |
10 mar 19:37