wykaz
kasia1: dany jest trójkąt prostokątny abc, w którym kąt C jest prosty, |CA|=2√2 |CB|=2. Wykaż, że
środkowe BD i CE tego trójkąta są do siebie prostopadłe
10 mar 15:12
Eta:

Środkowe w trójkącie przecinają się w jednym punkcie S
i dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
Mamy wykazać,że BD ⊥CE to |∡BSC|=90
o
czyli zachodzi warunek z tw. Pitagorasa w ΔBSC: 4x
2+4y
2=2
2 ⇒
x2+y2=1
|AB|=
√22+(2√2)2=2
√3
| 1 | |
to |CE|=3x= √3 ⇒ |CE|2= (3x)2=3 ⇒ 9x2=3 ⇒ x2= |
| |
| 3 | |
| 2 | |
oraz w ΔBDC : |BD|2=9y2=22+(√2)2 ⇒9y2=6 ⇒ y2= |
| |
| 3 | |
zatem : BD ⊥CE
c.n.w
10 mar 22:20