ciagi
xxxy: Jedno z rozwiazan rownania 2x2+9x−5=0 jest pierwszym wyrazem, zaś drugie ilorazem pewnego
nieskonczonego ciagu geometrycznego zbieznego. Ile wynosi suma wszystkich wyrazow tego ciagu?
10 mar 15:09
aro400: 2x
2+9x−5=0
Δ=81+40=121
√Δ = 11
x
1 = −5 x
2=
12
a
1=−5 q=
12
10 mar 15:37
xxxy: Dziekuje
10 mar 17:28
kaskaa: mogę wiedzieć czemu −10 a nie 1/12

skąd wiemy który pierwiastek jest iloczynem a który 1
wyrazem
15 mar 18:17
Blee:
jeżeli by było
a
1 = 1/2 i q = −5
to masz |q| > 1 ... czyli nie jest to ciąg zbieżny
15 mar 18:22
kaskaa: a no tak, dziękuje
15 mar 18:26