F. Wymierna
Kuba: Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)= 2x+a/x+b jest prosta x=−1
a) Oblicz b i podaj równanie asymptoty poziomej wykresu funkcji f.
b) Oblicz a, jeżeli wykres funkcji f otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji g(x)=2/x.
Prosilbym o pomoc przy tym zadanku.
10 mar 13:07
5-latek : | | 2x+a | |
Do a) wzor tej funkcji będzie taki f(x)= |
| (dlaczego ? |
| | x+1 | |
10 mar 13:12
Kuba: Juz rozumiem, musialem doczytać i teraz wiem. −1 jest asymptota czyli w −1 mianownik sie zeruje
a wiec b=1
10 mar 13:14
Kuba: Jeszcze tylko ten podpunkt b
10 mar 13:16