Dowod trygonometryczny
5-latek : Udowodnic ze wzory
sin(α+β) cos(α+β) tg(α+β) ctg(α+β) sa prwdziwe dla katow γ= 90+α oraz δ=90+β
ze wzoru redukcyjnego
sin(γ+δ)= sin[(90+α)+(90+β)]= sin(180+(α+β)=−sin(α+β)
=============
Na postawie wzoru na sinus sumy dwóch katow mamy
sin(γ+δ)=sin[(90+α)+(90+β)]=sin(90+α)cos(90+β)+cos(90+α)sin(90+β)=
=−cosαsinβ−sinαcosβ=−(sinαcosβ+cosαsinβ)
Porównujemy wyniki
sin(γ+δ)=−(sinαcosβ+cosαsinβ)=−sin(α+β)
czyli wynika stad ze wzor na sinus dwóch katow jest prawdziwy także dla katow 2 ćwiartki
Teraz cosinus dwóch katow
cos(γ+δ)= cos[(90+α)+(90+β)]= cos(180+(α+β)]= −cos(α+β) (to z ewwzoru redukcyjnego
Teraz na posdatwie wzoru na cosinus dwóch kątow
cos(γ+δ)= cos[(90+α)+(90+β)]= cos(90+α)cos(90+α)−sin(90+α)sin(90+β)=
=(−sinα)(−sinβ)−cosα cosβ=−(cosαcosβ−sinαsinβ)
porównanie wynikow
cos(γ+δ)= −(cosαcosβ−sinαsinβ)=−cos(α+β)
wiec tez wzor na cosinus dwóch katow jest prawdziwy do kątow 2 ćwiartki
W takim razie wzory tangens i cotangens dwóch kątow dla 2 ćwiartki musza być prawdziwe
dzięki za sprawdzenie
10 mar 12:33
5-latek :
10 mar 22:48
Mila:
10 mar 23:47
5-latek : dzięki
Milu za wsparcie
10 mar 23:55
Mila:
Trzymaj się. :
Dobranoc
11 mar 00:41