Kryterium Leibniza
MS: Korzystając z twierdzenia Leibniza uzasadnić zbieżność szeregów:
∑(−1)n(√n2+1−n) , ktoś mi podpowie jak udowodnić, że (√n2+1−n) jest malejące?
10 mar 10:52
Janek191:
| | n2 +1 − n2 | | 1 | |
√n2 + 1 − n = |
| = |
| → 0, gdy n→∞ |
| | √n2 +1 + n | | √n2 + 1 + n | |
10 mar 10:59
MS: Ok w taki sposób obliczę granicę, ale to jeden warunek, drugi, że musi być to malejące.
10 mar 11:03
Janek191:
Ciąg o wyrazach dodatnich zbieżny do 0 musi być malejący.
10 mar 11:10
Janek191:
Lub oblicz an+1 − an .
10 mar 11:11
jc: Nic nie licz. Widać przecież, że jak weźmiesz większe n, to w mianownik wzrośnie, a więc ułamek
zmaleje.
10 mar 11:27
Blef_Janka: | | 1 | |
Janek191 nie wciskaj kłamstw, taki ciąg nie musi być malejący  Weź na przykład a n = |
| |
| | n | |
| | 2 | |
dla 2 | n oraz an = |
| w przeciwnym przypadku, n = 1,2,3,... |
| | n | |
10 mar 13:12