ostroslup
Marta: Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego maja dlugosc 6. Oblicz jego objętość.
z jakiego wzory moge wyliczyc Wysokosc ostrosłupa .. ?
10 mar 08:58
Marta: h2 + \frac{2}{3} 2 = 62 ?
10 mar 08:59
Marta: h + 2/3 = 6 ?
10 mar 09:00
Janek191:
a = 6
Tw. Pitagorasa
x
2 + h
2 = a
2 ⇒ h
2 = a
2 − x
2 =
10 mar 09:01
Janek191:
Patrz na rysunek do zadania Zuzy.
10 mar 09:02
Janek191:
?
10 mar 09:06
5-latek : Pani
Marto 
jeśli pisze tak (Wszystkie krawędzie itd. ) to powinna się zapalić lampka w glowie ze to
będzie czworościan foremny
A wzor na objetosc czworościanu foremnego jest gotowy
10 mar 09:42