pomocy oblcz objetosc?
zuza: Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi podstawy 6 cm I krawedzi bocznej
12cm.
10 mar 08:20
Janek191:

a = 6 cm
b = 12 cm
Mamy
Tw> Pitagorasa
x
2 + h
2 = b
2 ⇒ h
2 = b
2 − x
2
h
2 = 12
2 − (2
√3)
2 = 144 − 12 = 132 = 4*33
h = 2
√33
========
| | 1 | | 1 | | a2 √3 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| * |
| *h = |
| *9√3*2√33 =6√3*√33 = 6√99 = |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | |
= 6
√9*11 = 18
√11
Odp. V = 18
√11 cm
3
==================
10 mar 08:40
zuza: dziekuje
10 mar 18:40