prosze o pomoc
michal: Wskazówki zegara: godzinowa i minutowa spotkały sie o północy. O której godzinie spotkają
sie ponownie?
10 mar 02:49
ziomel: HAHA
10 mar 03:22
10 mar 06:36
Rafał: Podane rozwiązanie przez krzyśka jest błędne.
Prawidłowe rozwiązanie:
niech x oznacza czas ponownego spotkania:
− prędkość kątowa wskazówki godzinowej wynosi v1=360/24=15 stopni na godzinę.
− prędkość kątowa wskazówki minutowej wynosi v2=360/1 =360 stopni na godzinę.
W czasie x wskazówka godzinowa pokona drogę S=V1*x, wskazówka minutowa pokonać
musi drogę 360+S
Mamy wiec
360+S=V2*x
360+V1*x=V2*x
360+15*x=360*x
24+x=24*x
24=23*x
x=24/23
Odpowiedź brzmi − wskazówki spotkają się ponownie po 24/23 godziny.
10 mar 07:54