Skracanie ulamkow.
m4rk1: Siemano. Mozecie mi pomoc z rozwiazaniem zadania? Nie rozumiem jak to zrobic. znaczy. wychodzic
mi wychodzi ale robie to na bank zlym sposobem. W jaki sposob skraca sie uklamki o odwrotnych
znakach?
x+3/3x * x2/x2−9
i podpunkt b 1/x+7 * x2 − 49/7x
10 mar 01:00
Qulka:
| x+3 | | x2 | | x+3 | | x | | x | |
| • |
| = |
| • |
| = |
| |
| 3x | | x2−9 | | 3 | | (x−3)(x+3) | | 3(x−3) | |
10 mar 01:08
Qulka: b)
| 1 | | x2−49 | | 1 | | (x−7)(x+7) | | x+7 | |
| • |
| = |
| • |
| = |
| |
| x+7 | | 7x | | x+7 | | 7x | | 7x | |
10 mar 01:10
Qulka: tzn x−7 zostało
10 mar 01:13