Proste zadanie chyba
Pomocy: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= x2 − px − 1.
a)Udowodnij,ze dla każdej liczby p funkcja f ma dwa rozne miejsca zerowe.
b) Wyznacz te wartości p, dla których suma miejsc zerowych jest równa 4.
Według moich obliczeń to
a) Δ>0
Δ=−p2−4*1*(−1)
Δ=p2+4
p2+4>0 /pierwiastek
p+2>0
p>−2
b)
x1+x2=4
−b/a=4
p/1=4
p=4
Byłbym bardzo wdzięczny za sprawdzenie.
10 mar 00:24
olekturbo: Źle.
a)
Δ = p2+4
żeby były dwa rózne pierwiastki to jest założenie Δ > 0
Δ > 0 ⇔ p2+4 > 0
Suma dwóch składników gdzie jeden z nich jest podniesiony do kwadratu a drugi większy od zera
musi być większa od zera
p ∊ R
10 mar 00:37
olekturbo:
x
1 + x
2 = p
p = 4
Dobrze
10 mar 00:38
Pomocy: Wielkie dzięki
10 mar 00:56