Fizyka
olekturbo: FIZYKA WSPÓŁCZESNA
Jak ktoś ma czas to mógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie?
Podczas rozszczepienia jednego jądra uranu wydziela się 200 MeV energii. Na jaką wysokość
możemy podnieść samochód o masie 1500 kg mając do dyspozycji energię wytworzoną podczas
rozszczepienia jednego grama uranu. Jaką ilość lodu o temperaturze = 0 stopni Celcjusza możemy
stopić tą ilością energii?
9 mar 23:47
olekturbo: Juz ogarnąłem
9 mar 23:53
Qulka:
1g U = 6.02•1023 at U −−> 6.02•1023 • 200MeV = 6.02•1023 • 200 •1.66•10 −19 J=
2•107J
9 mar 23:53
Qulka:
9 mar 23:54
Qulka: i po co się męczyłam z rozpisywaniem
9 mar 23:55
olekturbo: Przepraszam
10 mar 00:01
olekturbo: Dobranoc
10 mar 00:01